Category: Neneng

Tale Of A Little Princess…

Tale Of A Little Princess…

This article is a short story about a little angel whose appearance in my life has completely changed it…

Her tanned skin, her sweet smile is so good to me. When I see her face, there’s not a single thing I would change. Cause of course… she’s amazing… (References to Taylor Swift’s Back to December, and Bruno Mars’s Just The Way You Are). She’s so cuteeee, and she fills my day with joy, lifting up days that could’ve been a terrible one.

Also it’s written fully in English since Mimicry is indeed a thing… And also, since… I wanna be poetic, and I want to sound sweet starting about… now (excluding the words inside the parentheses). What kind of disappoints myself is that I don’t have enough of a capability to wrtie in a poetic and sweet way using my mother tongue… I apologize…

At The Beginning…

(Once again I referenced a song, since… yeaaah…)

It was a Friday afternoon, my house felt rather warm, but at the same time, after opening the gates to my house, all I felt was a chill. The door was a bit harder to unlock, and I think a hear a little grunt. And it really did scare me. What was I supposed to do…

I entered my parent’s room, and I saw 2 women wearing Hijab, one of them is a familiar face, I’m guessing it’s Bubi’s friend who is also a midwife, I forgot her name, and the younger one is her assistant. My mother was yelling. Without needing to see her face, I could imagine (FYI, I couldn’t) the pain she’s going through.

She was pregnant. For about 8 months at the time… Morning that day she told me that it was her anniversary, her 12th to be precise.

Babah was there too, calming my mother, who is currently fussing… a lot. More than I’ve actually ever seen her do.

It was a rather short afternoon, as I couldn’t really remember what else happened rather than those short glimpses of memories, passing through me…

Later that night, I saw my father order some food, which was something that did cheer me up, I was simply hungry… Apparently something else got delivered before the food arrived.

YEP, a little princess was born. . .

When she was born, the food arrived. I took it, ate a bit since I don’t think I was allowed to enter the room without a cue, after a few minutes of eating, whilst listening to the compelling music of my sister’s cries, I was told to come in.

Anyways, she was still kind of crying? I wasn’t really sure, she does yell a lot nowadays, after seeing 3 year old Sister yell, I doubted whether that was a yell or a cry.

She looks… chubby, and cute. She’s got a caramel colored skin, the way she “colors” my life… She’s still got no clue who the heck is this guy, and who am I? She just experienced underwater birth, then she touched air.

After cleaning the pool up, that’s used to give birth a little girl. I ate and It tasted good. But it got interrupted once in a while by “Congratulations!” from the phone… Apparently internet did its job and enabled news to travel quickly.

Oddly enough everyone that Babah (my father, in case you don’t know), contacted was… not told that she’s born. Especially Bubi’s mother. NO, she’ll freak out when she figured out that her daughter just gave birth… in her own house.

Babah just said that Bubi wants some company to my Mother’s side of the family. And onto his side of the family, Babah frequently answered the question “No, she gave birth in our house”.

Well that night I didn’t sleep at my house, no… I got separated from the newly born angel which apparently changed my life. Not like most people, who not only said congrats to me, but also said… “Don’t be jealous”.

Why would I be jealous? Can’t anybody see I’m mature enough to not be jealous? (FYI At the time I’m not really sure). Now, probably I won’t ever get jealous. Hopefully, never. . . . . (No, I wasn’t talking about Alice, or anyone in particular, don’t ask)

Joy, and stuff other than Joy…

It was at this point that I completely realized that… Okay, don’t try to be Poetic Azriel, you REALLY couldn’t hold yourself from being poetic…

So, from her birth I was the first one to make this chubby little princess laugh. (HAHAHAHA JOKES ON YOU BUBI! Sorry, I was being competitive) she usually laughed to the word… Potato. Which was also a reason that I wrote about potatoes on that series.

In case you don’t know yet, this little princess began eating by herself at the age of 6 months. That expression when she struggles to eat her food isn’t found on kids who needs to be fed. As a mother it was Bubi’s job to make sure this girl gets the choices that suit her best. And this was the choice she made.

She grew, slowly, but… also in a cute way. Looking more sweet, acting more cute, and apparently, she’s got a fascination for a certain animal with a tusk and trunk.

Still adorable. She’s grown up to an age of 2, and … a lot of months, until she could walk.

The hesitance on her face before trying, the smile and cheers of everyone when she’s finally done it. It’s very nice to see something as cute as THAT! Every time she laughs, my heart glows a little, every time she cries… I tease her, since it’s cute when she cries . . . (I was being funny…)

Okay so an explanation of feeling isn’t my strong suit.

I guess we shall move on to her troubling times…

This Girl…

Like most girls I’ve met, this girl is apparently very scary, and at the same time she really can be mad. As a matter of fact, some girls do look a “bit” cuter when they’re… mad… (NO NOT BUBI, A mad mother is the third worst thing after a Zombie Apocalypse and an error in the timeline). Umm on topic.

She’s actually a very possessive.. and hard headed little girl. Yes, even for a little girl, she’s already possessive. Anything that belongs to her, nope, I can’t have it… I don’t really mind, she’s still cute, and her laughs, and curly hair has managed to cheer me up everyday.

However, there must be a storm (or rain, at the very least), to create a rainbow. Without the bad times, like her constant teasing, or often times, possessiveness and her certain reaction when she’s mad, there won’t be the good times like her hugs, her smiles, and her certain curiosity with my stuff.

So, yes, I do have bad times as a brother, even with… this amount of age difference, but that doesn’t mean I don’t have good times either.

Babysitting

As she grew up, the more I have to commit to her, willing and wanting to take the time to talk to her, wanting to tell her a story, and of course learn about the story before telling her about it (FYI, I read about Chinese Mythology, and Hercules’s 12 labors, just to find the simplest, most child friendly version that I can sugarcoat for her).

I do enjoy having fun with her, it’s the times like this, those where I put some effort into to get the most of these precious seconds that flows faster than the waves reaching the shore.

Her activities at the age of 3 is a lot! It’s not rare that Bubi has a rather busy schedule so I’m going to have to take care of her, taking her to her activities. I’ve actually taken her to a music class, a drumming/percussion class, a book reading with children activities in it, and a few more.

Of course I do this for free (most of the times) like a good brother should. But I’m not just taking care of her because I was told so, I also took care of her because I do enjoy taking her. Her activities are fun and I think she deserves to be taken to those activities, because she deserves the best.

Babysitting is a common thing to do… And trust me, if you’re able to take care of my sister, taking care of Jack-Jack, the son of Mr. Incredible would be less of a challenge. She’s troublesome, and sometimes she teases her friends to conflict, or oftenly she also gets hurt. If you took care of the problem incorrectly with her, you’ll end up making her cry.

You need to have a lot of tricks up your sleeve to be able to take care of her. She’s a handful…

In Conclusion…

As usual, even though at first I wanted to make a short story, I kinda failed at that, but still, I do hope you still like it.

Anyways, just so you know, this was written in a way with a hidden meaning behind it, but we’ll save that for AFTER the quote.

This article is a birthday gift to the little princess that was born about 3 hours ago, at this day, during the year of 2014…

Happy Birthday Alice!

I’ll let this quote conclude for you.

If you don’t know where you’re going, any road will take you there -Cheshire Cat

Oh dear, WordPress is having issues with image uploading again… I’ll edit it out as soon as the problem vanishes the way Cheshire Cat vanishes, for now enjoy the text.

The Cheshire Cat is my favorite character in Lewis Carroll’s Alice in Wonderland…. OH LOOK! Same name as my sister! (Yeah it was an obvious thing by the way)

So, The Cheshire Cat is a bit mischievous, and a bit… well he’s helpful, unless he’s not…

Now, I really like that quote because it really does symbolize life, and in a shorter case, this writing.

I began writing hoping to actually be able to write a short story. Which I failed, so I changed my course, following the rhythm of my actual writing, and hopefully, I succeeded. I just followed the flow and found an ending, as well as a way out.

Life is the same, although you can’t always follow the path you wanted to follow in the first place, you could always prep yourself to choose wisely. . . and let the road take you to where you wanna be.

Hope you enjoyed this article! Until tomorrow, Stephen Hawking’s life would be discussed here, what a great coincidence that he died at the same day as Einstein’s birthday, and my sister’s birthday as well…

Goodbye!

Pencil Grip

Pencil Grip

Neneng masih kurang baik dalam memegang pensil (atau spidol, crayon dan macam-macam alat tulis lainnya). Oleh karena itu, Bubi mulai cari-cari apa ya yg bisa dilakukan utk memperbaiki.

Dulu ketika Jaja berusia 4th, untuk koreksi pencil grip menggunakan alat bantu karet yang dipasang diujung pensilnya. Ini gambar alat sejenis yang Bubi temukan di tokopedia.

Untuk Neneng mungkin nanti bisa menggunakan alat serupa. Tapi saat ini Bubi menggunakan fingers sock untuk membantu. Dengan menggunting sedikit di bagian atas dan samping kaos kaki bekas Neneng.

Kemudian Neng memasukkan tangannya kedalam kaoskaki dan mengeluarkan jari telunjuk serta jempol. Baru memegang pensilnya. Seperti ini

Panduan tentang kemampuan anak memegang ada dalam tabel yang diperoleh dari pinterest. Memang ada beberapa anak yang sudah memiliki grip baik diatas usia pada tabel. Tapi untuk yang belum, semoga bisa mengurangi kecemasan ya. Masih ada waktu untuk terus berlatih.

Art for toddler

Art for toddler

Bubi mau nyoba bikin beberapa postingan art for toddler berdasarkan pengalaman berkegiatan sama neneng ya..

Hari ini, Senin 17 Juli, Bubi mengajak Neneng utk mewarnai lingkaran-lingkaran yang sudah dibuat bulan lalu.

Awalnya si lingkaran ini juga kegiatan art neneng, yang meilbatkan cat poster dan rol tisu bekas.. Cara mainnya cuma stamping ke kertas menggunakan rol tisu bekas sebagai capnya..

Nih, kaya gini…

Terus karena tadi Neneng pengen kegiatan pakai cat air.. Bubi minta Neng mewarnai lingkaran-lingkaran nya deh.. Syarat dari bubi tadi buat supaya lingkaran sebelahnya beda warna..
Dan neneng berkreasi deh..

Neneng bersemangat sekali mengerjakan kegiatan ini.. Oh iya sekedar teview yaa.. Cat air yg Neneng pakai ini merknya Giotto, beli di Gramedia dengan harga 50rb (pas beli dapat tambahan diskon 15% entah promo apa jadi lebih murah lagi.. Sebelumnya Neneng pakai cat air keras yg tanpa merk, beli di spm Borma harganya dibawah 10rb. Tapi sudah habis dan pas mau beli lagi, eh sudah ga ada barang tsb di Borma huhuhuu..

Oh iya alasan Bubi pakai cat air keras sebenernya relatif lebih irit dan ga banyak kotor balatak dibanding menggunakan cat air pasta.. Tapi, karena pengen Neneng kenal banyak jenis alat gambar, jadi Neng juga suka melukis menggunakan cat air pasta 😉
Dan inilah hasil akhirnya..

Dari cerita jadi buku (di kaki pelangi) 

Dari cerita jadi buku (di kaki pelangi) 

Makasih banget buat sahabat kesayangan di cerita blw yang kasih ide nulis ini..

Cerita di kaki pelangi adalah cerita yang sudah sering diceritakan oleh Babah kepada Neneng. Ceritanya adalah tentang bagaimana Neneng “ditemukan”, dan ya ceritanya memang cerita khayalan bukan beneran.

Babah menceritakan pada Neneng bahwa Babah menemukan Neneng di kaki pelangi, disana Babah bertemu dengan makhluk ajaib yg menawarkan Babah keranjang atau kendi berisi emas. Babah memilih keranjang, yang ternyata berisi bayi manis yaitu Neneng.

Nah, mendekati ulang tahun Neneng yang ketiga, Babah dan Bubi mendapatkan ide untuk memberikan kado istimewa untuk Neneng yaitu buku berdasarkan cerita yang sudah sering Babah ceritakan pada Neneng.

Bubi yang bergerilya, dimulai dengan menemukan ilustrator yang tepat. Tepat karya juga tepat harga hehehee. Awalnya Bubi berkhayal ingin sekali digambari oleh Kak Haikal (ilustrator buku kesukaan bubi yaitu Aku Suka Caramu), tapi ternyata fee kak Haikal ini mencapai 800rb/lembar A4 yang artinya kalau buku nya 12halaman berarti 12×800 😱 wow.. Budget kami ga cukup utk itu. Kemudian kak Chike Tania (ilutsrator untuk buku Jana Tak Mau Tidur dan pengarang serta ilustrator untuk Snuggy and Snarl) ternyata kak Chike sibuk sekali sehingga ga memungkinkan untuk menyelesaikan ilustrasi buku dengan waktu yang mepet.

Kala Bubi mulai bingung menemukan ilustrator, Bubi memberanikan diri bertanya pada Tancha (founder of Pustakalana Children’s Library) dan tepat sekali karena Tancha merekomendasikan ka Tika mahasiswa fsrd ITB yang juga menggambar mural di Pustakalana. Tancha memberikan kontak ka Tika dan Bubi melakukan komunikasi pertama, menginformasikan apa yang dibutuhkan serta tenggat waktunya, Bubi juga membisikkan bahwa budget sangat terbatas dan bertanya berapa kira-kira jasa yang diharaplan oleh Ka Tika.

Senang sekali ketika semuanya cocok. Dimulailah proses gambar. Bubi memberikan deskripsi berupa uraian cerita yang akan disampaikan serta karena budget mepet menegosiasikan gambar apa saja yang dituangkan menjadi ilustrasi, dengan fee Rp.100.000/gambar.

Disepakati lah untuk dibuat 6 gambar utama, yaitu:

  • Babah berjalan (dengan pemandangan kota)
  • Babah masuk ke hutan khayalan
  • Babah melihat kaki pelangi
  • Babah bertemu makhluk ajaib
  • Babah memilih keranjang
  • Babah membacakan buku

Semua ini dibuatkan oleh Ka Tika. Beberapa kali ada masukan dari Babah dan Bubi, contohnya penambahan karakter tupai yang menemani Babah berjalan-jalan.

Setelah ilustrasi, Bubi menginformasikan teks yang akan dimasukkan kedalam setiap gambar. Pada kesempatan ini Bubi meminta masukan dari ibu Sofie (salah seorang penggagas Litara, children book publisher) dan memang Bubi menyadari bahwa cerita sangat melompat. Namun, karena keterbatasan waktu, tidak mungkin menambahkan halaman baru (yang berarti ilustrasi baru).

Mepet sekali dengan deadline, akhirnya ilustrasi selesai, sebanyak 8 gambar termasuk cover dan 1gambar bonus yaitu gambar Neneng sedang berlari. Selanjutnya, Bubi menyelesaikan sendiri untuk hasil akhirnya, dengan menyisipkan lembaran narasi (yang seolah dibacakan oleh narator, pihak ketiga) untuk menjadi jembatan dari ilustrasi cerita (yang diceritakan dari sudut pandang Babah, orang pertama).

Setelah selesai proses melelahkan printing pun dimulai. Ketika Bubi bertanya pada jasa printing, angka yg disebutkan ternyata sangat tinggi, mencapai Rp.4000/lbr. Sehingga diputuskanlah untuk print dirumah saja. Dan Bubi sendiri yang menjadi operator printing ini. Kertas yang digunakan adalah kertas HVS A4 100gr (harganya sekitar 65rb/rim) dan di print menggunakan printer Epson L365. Jumlah cetakan pertama ini hanya sebanyak 50buah saja, itupun setiap malam Bubi ngeprint dari saat Neneng tidur hingga jam12malam, dan baru selesai setelah hari ke4.

Selanjutnya semua kertas hasil print dibawa ke jasa printing untuk mencetak cover dan proses jilid. Harga cetak cover adalah 6rb/lbr dan jilid 4rb/lbr nya. Saat ke jasa printing ini Bubi memutuskan untuk membuat 2 buku yang di print di kertas art paper glossy dan dijilid hardcover. 2buku ini untuk ka Tika sebagai ucapan terimakasih dan untuk koleksi kami dirumah. Jasa printingnya 85rb/buku.

Kurang lebih seperti itu proses kami mencetak buku ala ala untuk kado ulang tahun Neneng yang ketiga. Kemungkinan ini akan dijadikan kegiatan rutin, tahun depan Neneng juga akan mendapatkan kado buku, ceritanya pun sedang dalam proses diskusi antara Babah,  Bubi, Jaja (dan Neneng).

tentang Di Kaki Pelangi

tentang Di Kaki Pelangi

Di Kaki Pelangi? Kenapa memilih kalimat tersebut?

😊Semua berawal dari kegemaran Neneng untuk dibacakan buku cerita oleh Babah, dan kemudian Babah memiliki kisah favorit untuk diceritakan pada Neneng, yaitu kisah fantasi tentang bagaimana dia ditemukan. Babah berkisah bahwa Neneng ditemukan di dalam keranjang di bawah kaki pelangi, dan saat itu Babah harus memilih untuk membawa pulang Neneng atau keranjang berisi emas. Cerita lebih lanjut, nantikan tulisan berikutnya ya, hatur nuhun 🙏